Přeskočit na obsah

Kam v Praze na koupaliště

    koupaliště Lhotka

    Nastala vedra a kdo zrovna nemá možnost trávit dny ve sklepích pražského gotického podzemí, pídí se po každé louži. Kam se jít v Praze vykoupat? Možností není na tak velké město mnoho, ale pár jich je a věřím, že si mezi nimi najdete své oblíbené. Podíváme se, kde jsou v Praze přírodní koupaliště a kde místa, kde se dá koupat bez plavčíka a vstupného.

    Přírodní koupaliště a koupání „na divoko“

    Vynechám tentokrát plavecké bazény s chlorovanou vodou, kromě nich je na území Prahy také několik přírodních koupališť. To jsou rybníky či nádrže, v nichž je voda pravidelně sledovaná Pražskou hygienickou stanicí a my si její kvalitu můžeme kdykoli aktuálně ověřit na webu koupacivody.cz.

    Koupaliště mají upravený přístup k vodě, sociální a rekreační zázemí, většinou je přítomen plavčík a platí se vstupné.

    koupaliště a přírodní nádrže v Praze
    koupaliště a přírodní nádrže

    Kam tedy v Praze na přírodní koupaliště?

    1. Hostivařská přehrada

    Ze všech koupališť má nejdelší pláže. Kromě toho je možné využít i poměrně nové molo na severní straně přehrady, které však už k oficiálnímu koupališti nepatří. 
    Jsou zde půjčovny všeho možného sportovního vybavení a loděk, dětská hřiště a spousta místa i ve stínu.

    1. Koupaliště Šeberák

    Pláž není příliš velká, ale má výhodu blízké restaurace a je tu hezké zázemí pro děti.
    Pro úplnost dodávám, že vyhlášená nudistická pláž není součástí tohoto koupaliště, je na jiné straně rybníka a s tímto koupalištěm se nijak neovlivňuje.

    1. Biotop Lhotka

    Nový biotop na Lhotce je krásný, ale za horkých dní má zaplněnou kapacitu už brzy ráno. Na webových stránkách je však počítadlo, které zobrazuje aktuální zaplněnost. Doporučuji se podívat, než se na Lhotku rozjedete.

    koupaliště Lhotka
    koupaliště Lhotka
    1. Biotop Radotín

    Pro biotop v Radotíně platí to, co pro Lhotku – často přijdete ke zcela zaplněnému koupališti a nezbyde než čekat frontu. Chcete-li tomu předejít, na stránkách biotopu se podívejte na webkameru, kde se zobrazuje ve spodní liště počítadlo volných míst.

    1. Koupaliště Motol

    Oblíbené přírodní koupaliště v Motole je stále v provozu, nicméně by snad konečně měla v této sezoně začít revitalizace. Provozovatel nemá webové stránky, pouze Facebook. Tam snad budou informace o ukončení sezony aktualizované. Zatím ale vše při starém 😉 

    1. Divoká Šárka

    Kouzelné okolí Šáreckého údolí a mírná odlehlost dělají z tohoto koupaliště oázu klidu a relaxace.

    1. Relax park Džbán

    V reakci na dlouhodobé uzavření koupaliště na Džbánu otevřela letos opět radnice Prahy 6 na protějším břehu relaxační zónu s koupáním. Provozuje se zde vodní vlek, půjčovna paddleboardů a další vodní aktivity. Můžete si vypůjčit hamaku, houpací síť nebo lehátko. Jsou tu toalety a letos nově i sprchy. Vstupné symbolické – 20 Kč.

    Divoká koupaliště existují! Nebojte se jich

    Mimo zmíněná koupaliště existuje v Praze mnoho pěkných rybníků s dobrým přístupem k vodě a příjemným udržovaným trávníkem na březích. Nejsou zde však oficiální koupaliště, to znamená, že koupání je zde pouze na vlastní nebezpečí! Také zde není sledována kvalita vody. 

    8. Požární nádrž Lysolaje

      Kouzelně upravené místo s energií blízkého pramene slouží i v zimě otužilcům. Je tu převlékací kabinka a toitoika.

      9. Nádrž Asuán ve Stodůlkách

        Pod sídlištěm Malá Ohrada na okraji Prokopského údolí se nachází retenční nádrž s nedávno revitalizovaným okolím a přírodně upravenými tůňkami v meandrech Prokopského potoka. Poslední čištění proběhlo v roce 2020, byla vytěžena nekontaminovaná zemina. 

        10. Rybník Terezka v Liboci

          Rybník poblíž obory Hvězda napájený potokem Světluška je nový, vybudovaný v roce 2018.

          11. Hořejší rybník v Hloubětíně

            V přírodním parku Smetanka na revitalizovaném toku Rokytky je rekreační rybník s koupacím molem.

            12. Rybník Šáteček v Milíčově

              Mezi Jižním Městem a Petrovicemi je soustava rybníků, z nichž poslední nese jméno Šáteček a je možné se v něm koupat. Zbylé rybníky jsou součástí přírodní památky Milíčov a koupat se v nich nesmí.

              Zajímavost z historie pražských koupališť

              Za zajímavost, která postupně upadá v zapomnění můžeme považovat nedávnou existenci koupaliště na Dalejském potoce. Někdy se mu říká Klukovické. Sloužilo od 30. do 60. let minulého století než upadlo v nemilost kvůli silnému zanášení nečistotami, studené vodě a postupnému zastiňování travnatých pláží vzrůstajícími stromy. Bylo však z betonu a k jeho zázemí patřily i zděné šatny, proto byly pozůstatky areálu patrné až do zbourání a odvezení suti, které proběhlo v roce 2012. Místo bylo upraveno a vzniklo zde dětské hřiště s několika pozvolnými vstupy do potoka. Poslední slovo řekla povodeň v roce 2013, během níž vytvořil naplavený štěrk v zákrutu potoka lavice, jež vhodně dotvořily prostor hřiště a odpočivné louky.

              Máte svá oblíbená koupací místa? Můžete je doporučit ostatním níže v komentářích 😉

              Přeji všem pohodové léto!
              Radka

              s využitím praha-priroda.cz
              mapový podklad geoportalpraha.cz

              Napsat komentář

              Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *